Manuele Therapie

Maak een afspraak

T 073-5032986
M info@fysioberlicum.nl

Manuele Therapie

Bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat.

Manuele Therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen . Klachten in de wervelkolom of ledematen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen.

Wat is Manuele Therapie?

Een Manueel therapeutische behandeling heeft tot doel de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging te optimaliseren. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. Hij probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de therapeut deze behandeling aan met manipulaties (ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Wanneer naar een Manueel Therapeut?

In het algemeen is Manuele Therapie geschikt voor klachten die gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten zijn vaak direct merkbaar.

 • hoofd- en nekpijn die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
 • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
 • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
 • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
 • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
 • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Of Manuele Therapie ook uw klacht(-en) kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

Over de verwijzing voor en de vergoeding van Manuele Therapie*

U kunt overleggen met uw huisarts of specialist of manuele therapie in uw geval gewenst is. U kunt zonder een verwijzing van een arts of specialist naar een manueel therapeut voor onderzoek en/of behandeling. De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste ziektekostenverzekeraars is de vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerde manueel therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen. Uw ziektekostenverzekeraar kan u meer informatie verstrekken.

Over de Manueel Therapeut en de opleiding

Een Manueel Therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie,  een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Zowel voor het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT), als voor het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), dient men afgestudeerd te zijn aan één van de vijf erkende opleidingen:

 • Stichting Opleiding Manuele Therapie (SOMT)
 • Opleiding Orthopedische Manuele Therapie (OOMT)
 • Stichting Maitland Concept
 • Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht
 • Manuele Therapie Vrije Universiteit Brussel (VUB Brussel/België)


Manuele Therapie in onze praktijk

Binnen onze praktijk zijn de eerste drie stromingen van Manuele Therapie vertegenwoordigd. Indien nodig overleggen de therapeuten met elkaar om u de best mogelijke behandeling te geven.