Medical Taping Concept

Maak een afspraak

T 073-5032986
M info@fysioberlicum.nl

Medical Taping Concept

Door te tapen beweging ondersteunen

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Waar de bekende witte sporttape uitgaat van immobilisatie (het vastzetten van gewrichten voor rust) gaat Medical tape uit van beweging. Medical tape is tot 140% van zijn oorspronkelijke lengte rekbaar. Door deze tape onder rek op het te behandelen gebied te plakken, lift het de huid en onderhuid op. Dit heeft een gunstig effect op de doorbloeding en het zorgt voor afname van zwelling. Hierdoor ontspannen de spieren en herstellen ze beter. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen weefsels beïnvloed worden. De spieren, de lymfe, de huid en bindweefselstructuren. De tape heeft een antiallergische lijmlaag, waardoor irritaties nauwelijks ontstaan. De tape mag nat worden en blijft meestal een aantal dagen zitten. Hoe lang behandeling nodig is, is afhankelijk van de aandoening. Meestal duurt de behandeling enkele weken


Hoe werkt medical taping op de spieren ?

Spieren zijn nodig om afvalstoffen af te voeren en zorgen voor de toevoer van bloed. Het idee van Medical Taping is dat de spieren worden ondersteund door elastische tape. De spieractiviteit zorgt dat de weefseldoorbloeding beter wordt. Dat betekent een sneller herstel voor u.


Hoe werkt medical taping op de lymfe

Lymf Taping is uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan door het drukverschil vocht uit het omringende weefsel opnemen.


Hoe werkt medical taping op Littekens

De techniek die gebruikt wordt voor littekens lijkt op de lymfetaping. Deze techniek is ook zeer effectief bij de behandeling van verse en oudere littekens. Door een vers litteken met tape te behandelen, wordt de ingroei van lymfevaatjes in het gebied gestimuleerd. Dit bevordert het herstel en voorkomt dat het litteken gaat verkleven. De tape is niet steriel, daarom kan bij verse littekens pas gestart worden met de tape behandeling als het litteken gesloten is.

De tape wordt kruislings over het litteken geplaatst. Dit zorgt voor een vermindering van het samentrekken van het weefsel en voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor wordt het litteken zachter en voorkomt het verklevingen en verhardingen.


Wat kost medical taping?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling, indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor tapen hieronder.