Oedeemtherapie
Behandeling voor lymfoedeem
Oedeem betekent vochtopeenhoping. Lymfoedeem is een vochtopeenhoping als gevolg van een onvoldoende functionerend lymfesysteem.
Het lymfesysteem is een netwerk van kleine en grotere lymfevaten. Het systeem loopt parallel aan het bloedvatenstelsel en transporteert vocht (o.a. afvalstoffen en eiwitten).
Het systeem bevat lymfeklieren/knopen in met name de oksels, buik, liezen en hals.
Deze lymfeklieren hebben een zuiverende werking. Als het lymfevocht gezuiverd is komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan.
Hoe ontstaat oedeem
Primair
- als aangeboren defect in het lymfesysteem.
Secundair
- als lymfeklieren weggenomen zijn
- beschadiging van het lymfesysteem door bestraling
- lymfevaten beschadiging door een trauma
- bij langdurig bestaan van Veneuze Insufficiëntie
Oedeem uit zich vaak in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk en tintelend gevoel en een omvangtoename van het lichaamsdeel.
Oedeemtherapie omvat de volgende behandelingen;
Manuele Lymfedrainage is een massage-techniek gericht op stimulering van het lymfesysteem tot verbeterde afvoer van lymfevocht.
Compressietherapie is het aanleggen van bandages om omvangs-afname te realiseren. Later wordt er vaak een therapeutisch elastische kous aangemeten.
Oefentherapie ter verbetering van de functie van het betreffende ledemaat.
Voorlichting over en begeleiding in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten. Advies m.b.t. huidverzorging, preventie en zelfhulp.
Vergoeding door verzekering
Alle zorgverzekeraars vergoeden Oedeemtherapie. De eerste 20 behandelingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering worden deze wel of niet of gedeeltelijk vergoed. De vervolgbehandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Kijk uw verzekering dus even goed na, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.